Mastercard krijgt forse boete van Europese Commissie

Mastercard heeft van de Europese Commissie een boete gekregen van meer dan 570 miljoen euro. Dit omdat het bedrijf de prijzen voor andere bedrijven kunstmatig hoog heeft gehouden. Daarmee schendt het de mededingingsregels van Europa.

Specifieker heeft Mastercard bedrijven/winkeliers bankkosten laten betalen volgens wetten van het land waar de winkelier gevestigd is.  Omdat er per land toen nog wel eens verschillen zaten in de toeslagen op betalingen, kon daar een voordeel uit behaald worden. Dat werd dus teniet gedaan door te banken te verplichten om de tarieven te gebruiken uit het land van herkomst van de retailer. Hierdoor werd het voor hen niet mogelijk om naar een goedkopere (buitenlandse) optie over te stappen.

Daardoor konden winkeliers niet overstappen naar banken uit het buitenland, die eventueel betere voorwaarden hebben. Daardoor zijn de winkeliers benadeeld, aldus Eurocommissaris Vestager van Mededingen.

Misbruik

Verder zou Mastercard misbruik hebben gemaakt van zijn dominante marktpositie. In Europa is het, na Visa, de meest gebruikte creditcard.

Wel is de boeten 10 procent lager uitgekomen, omdat Mastercard heeft toegegeven fout te zitten en heeft meegewerkt aan het onderzoek. Dat onderzoek liep al sinds 2013. In 2015 paste Mastercard vervolgens verschillende regels aan.

Ook in 2007 werd Mastercard aangesproken door de commissie, omdat het destijds ook al niet geheel volgens de wet tarieven bij diverse betalingen doorvoerde. Destijds werd er geen boeten opgelegd.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Creditcardgids.nl
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0