Virtuele creditcard

Een virtuele creditcard is een kredietkaart die je niet fysiek in je handen kan hebben. Het werkt enkel online. Wel werkt het verder net zoals een gewone creditcard, al heeft het qua functionaliteiten meer weg van een prepaid creditcard.

Zo is het noodzakelijk om zelf geld op de virtuele creditcard te zetten, zodat je daar een positief saldo op hebt staan. Net zoals met een prepaid kaart, kan je er anders niet zo veel mee doen. Als het geld eenmaal gestort is, krijg je een kaartnummer, vervaldatum en CVC-code toegestuurd. Hierdoor kan je gewoon betalingen verrichten alsof je beschikt over een creditcard.

Betalingen via een virtuele creditcard gaan enkel online. Als je offline met een creditcard wilt betalen, zal je immers de kaart moeten overhandigen of in een kaartlezer moeten doen. In dat geval kan je beter een gewone creditcard aanvragen.

Voordelen virtuele creditcard

Zo’n online creditcard brengt natuurlijk een aantal voordelen met zich mee, denk daarbij aan:

  • Na de aanvraag kan je er direct mee betalen, je hoeft immers niet te wachten totdat de kaart bij je thuis geleverd is.
  • Je betaalt geen kosten voor het verkrijgen van de kaart zelf.
  • Je werkt je niet in de schulden, omdat de virtuele kaart werkt als een prepaid kaart.
  • Met een virtuele creditcard blijf je redelijk anoniem, en werkt fraude tegen door vaak slechts een enkele keer gebruik te maken van het kaartnummer.

Nadelen virtuele creditcard

Ten opzichte van andere kaarten, heeft een virtuele kredietkaart ook enkele nadelen:

  • Vaak zijn de kaarten enkel te gebruiken voor relatief lage bedragen (bijvoorbeeld maximaal 2500 euro per jaar).
  • De kaart kan je alleen bij online aankopen gebruiken.
  • Het kan zijn dat er een restbedrag overblijft op de kaart, en het terugstorten van dat bedrag duurder is dan wat het oplevert.

Wanneer gebruik je een virtuele creditcard?

Zo’n online creditcard is vooral handig als je ergens snel online wilt betalen, en dat bijvoorbeeld niet met iDeal kan. Dat kan bijvoorbeeld een app uit de appwinkels zijn, of een hotelovernachting.

Wel goed om op te merken, is dat hotels bij aankomst vaak wel een fysieke creditcard willen ontvangen, om te bevestigen. Door die veiligheidsmaatregel heb je niks aan een virtuele creditcard.

Ook kan je natuurlijk zo’n kaart makkelijk aan iemand cadeau geven die op afstand van je is.

Creditcardgids.nl
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0