Geld opnemen met creditcard

Waarschijnlijk is iedereen er wel van op de hoogte dat je een creditcard wereldwijd kan gebruiken om een aankoop te betalen. Dit kan zowel in een fysieke winkels als in een online webshop.

Een creditcard kan echter ook gebruikt worden om er contant geld mee op te nemen bij een geldautomaat. Dit kan zowel in eigen land als in het buitenland, zolang het maar om een geldautomaat met een Visa– of Mastercard logo betreft. Om geld op te nemen bij een pinautomaat heb je de pincode behorend bij de creditcard nodig.

Lees ook: Verschil tussen creditcard en pinpas.

Maximum bedragen

Er bestaan verschillende soorten creditcards, een standaard creditcard of een duurder exemplaar. Voor beide soorten gelden verschillende maximum bedragen die je per dag kan opnemen. Voor een standaard kaart komt dat neer op 2000 euro per dag en voor een duurdere kaart komt het maximum bedrag neer op 3000 euro per dag.

Pinnen brengt kosten met zich mee

Het opnemen van contant geld met je creditcard brengt extra kosten met zich mee. Dit zal per transactie ongeveer 4 procent van het opgenomen bedrag inhouden. Hoe hoog dit percentage precies is, is afhankelijk van je creditcardmaatschappij. Op het percentage dat je moet betalen heb je zelf wel enige invloed. Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een positief saldo op je creditcard staat door er zelf een bedrag naar over te maken. Je bouwt dan een soort tegoed op. Heb je een positief saldo, hoef je een minder hoog percentage aan kosten te betalen. Althans over het saldo dat je als tegoed op je kaart hebt staan. Je betaalt hierover maar 1 procent aan kosten. Doe je een aankoop dat hoger uitkomt dan je saldo is, dan betaal je over het resterende deel gewoon de gebruikelijke 4 procent.

Ben je in Nederland of een ander land binnen de eurozone dan is het eigenlijk niet verstandig om met je creditcard geld op te nemen bij een geldautomaat. Heb je een andere mogelijkheid om geld op te nemen, bijvoorbeeld met je gewone bankpas dan kan je beter dat doen. Dit omdat de transactiekosten die je moet betalen voor een opname via je creditcard vele malen hoger zijn dan de transactiekosten van je bankpas. Het kan echter zijn dat je bankpas in het buitenland niet wordt geaccepteerd door de geldautomaat.

Koersopslag in het buitenland

Bevind je je buiten de eurozone en neem je met je creditcard geld op bij een geldautomaat, dan gaan de betalingen in een andere valuta. De creditcardmaatschappijen moet dit omrekenen naar euro’s en gebruiken daarvoor geldende wisselkoers. Deze kan dus van dag tot dag variëren, waardoor het de ene dag gunstiger voor je kan zijn dan bijvoorbeeld een dag later.

Bovendien moet er een koersopslag betaald worden als je een aankoop doet of geld opneemt bij een geldautomaat met behulp van je creditcard. In de meeste gevallen zal die koersopslag neer komen op 2 procent van het aankoopbedrag.

Creditcardgids.nl
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0