Creditcard veilig en betrouwbaar

Creditcards zijn tegenwoordig een heel erg veilig betaalmiddel. Ze zullen niet onbetrouwbaarder zijn dan bijvoorbeeld je pinpas. Als je op tijd bent met het melden van fraude, dan zal de creditcarduitgever daarvoor verzekerd zijn.

Wel blijft het goed om te melden als je de creditcard ergens verloren bent (kwijt of gestolen). Zo weet je zeker dat er geen misbruik van gemaakt kan worden. Zie hier hoe je een creditcard kan blokkeren.

Beveiliging

Voorheen was het zetten van een handtekening en het scannen van de magneetstrip op de creditcard voldoende om te betalen. Deze methode was echter niet de meest veilige, omdat die magneetstrip geskimd kon worden door frauders.

Tegenwoordig zit er een nieuwe chip in de creditcard, en is die beveiligd met een pincode (bij offline betalen). Hierdoor werkt de pas net zoals je pinpas. Zie hier de verschillen tussen een creditcard en pinpas.

Door die vernieuwde beveiliging is de creditcard direct een stuk veiliger geworden.

Fraude en misbruik

Mocht je toch slachtoffer zijn van fraude en misbruik, dan zijn de regels daarin gelukkig redelijk goed. Als er geen sprake is van ernstige nalatigheid, dan zullen alle onterechte betalingen vaak gewoon vergoed worden.

Als je misbruik merkt, dan is het wel zaak dat je dit zo snel mogelijk meldt. Het is daarom goed om met enige regelmaat de afschrijvingen van de creditcard te controleren, om te zien of er iets fout gaat. Zo kan de creditcarduitgever snel ingrijpen om verder misbruik te voorkomen. Die zijn doorgaans gewoon 24 uur per dag te bereiken, waarna je creditcard direct geblokkeerd wordt.

Online aankoop verzekerd

Ook bij het kopen van producten of diensten via het internet, ben je erg goed beveiligd met een creditcard. Zo komen de meeste creditcards met een aankoopverzekering, waardoor je verzekerd bent voor je online aankopen.

Hierdoor lijkt de creditcard tegenwoordig een van de meest veilig methodes om te betalen.

Preventie

Voor creditcarduitgevers is fraude en misbruik natuurlijk ook ongewenst. Zij willen dit daarom ook graag voorkomen.

Zo hebben ze speciale software die de creditcard transacties volgt, en de verdachte betalingen eruit vist. Aan de hand daarvan kan de creditcard automatisch geblokkeerd worden, waarop contact zal worden gezocht met de rechtmatige eigenaar.

Ook kan je zelf preventief te werken gaan. Houd bijvoorbeeld altijd je pincode geheim, controleer het bedrag van de transactie en geef niet zomaar de creditcardinformatie aan webshops die je niet helemaal vertrouwt.

Creditcardgids.nl
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0