Creditcard opzeggen

Je creditcard opzeggen kan vaak makkelijk en snel. Een berichtje aan de klantenservice van je uitgever voldoet daar vaak aan. Wel geldt er vaak een opzegtermijn. Deze is van een duur van één of twee maanden, waarna je creditcard opgezegd zal zijn.

Het kan zijn dat je pas net je creditcard hebt aangevraagd, en besloten hebt dat dit niks voor je is. In dat geval heb je 14 dagen bedenktijd, en kan je hem nu annuleren.

Kosten opzeggen

Over het algemeen zijn er geen kosten verbonden bij je creditcard opzeggen. Er is echter een uitzondering, als je iets van een welkomstcadeau hebt gekregen en binnen één jaar opzegt. Lees hiervoor de specifieke voorwaarden over de regeling voor terug.

Als je al een jaar vooruit hebt betaald voor je creditcard, krijg je naar ratio deze kosten terug. Je zal dus niet voor een heel jaar moeten betalen als je hem halverwege het jaar al opzegt.

Hoe werkt het opzeggen?

Er zijn doorgaans twee manieren hoe je je creditcard kan opzeggen. Die zijn als volgt:

  • Per post. Hierbij stuur je een brief naar de maatschappij of uitgever, om te vertellen dat je je creditcard opzegt. Vaak is hierbij noodzakelijk dat je een kopie van je identiteitsbewijs toevoegt en eventueel een doormidden geknipte creditcard.
  • Per telefoon. Kijk bij de klantenservice van de maatschappij of uitgever welk nummer je daarvoor nodig hebt.

Sowieso is het goed om op de website van je maatschappij/uitgever te kijken, om te zien welke mogelijkheid zij je hierin aanbieden.

Automatische verlenging

Je creditcard vraag je aan voor een jaar, en daarna wordt die over het algemeen automatisch verlengd. Mocht je dus je creditcard willen opzeggen, dan is het wel noodzakelijk om dit zelf te doen. Je creditcarduitgever zal dit niet zo snel voor je doen.

Ook als je creditcard verloopt (vaak elke drie jaar), betekent het nog niet dat je creditcard opgezegd is. In dat geval krijg je namelijk een nieuwe kaart opgestuurd.

Creditcard opzeggen voor hypotheek

Bij het aanvragen van een hypotheek zal je ook een BKR toetsing ondergaan. Hierbij zal gekeken worden naar afgesloten krediet, en aan de hand daarvan kan de hoogte van je hypotheek bepaald worden.

Een creditcard behoort ook tot krediet, en kan dus effect hebben op de hoogte van je hypotheek. Het limiet van je creditcard wordt meegenomen in de berekening voor je hypotheek, en kan er daarom voor zorgen dat je een mindere hypotheeklast kan dragen.

Het is daarom goed om daar bewust van te zijn. Je creditcard opzeggen voor het aanvragen van een hyptoheek is daarom ook iets om over na te denken.

Als je over een prepaid creditcard beschikt, dan heb je hier geen last van. Omdat je hier zelf geld op moet zetten (en dus geen vorm van lening aangaat), zal je niet geregistreerd worden bij het BKR.

 

Creditcardgids.nl
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0