Creditcard kosten

Zoals gebruikelijk is met alle bankpassen, zijn er ook aan een creditcard kosten verbonden. Dit gaat om een jaarlijkse bijdrage voor het hebben van de creditcard en daarbij komen nog de kosten die het gebruik met zich mee brengt. De hoogte van de kosten hangt af van de betreffende creditcardmaatschappij en de wijze waarop je gebruik maakt van de kaart.

Op jaarbasis

De meeste creditcardmaatschappijen hanteren een jaarlijkse bijdrage voor het in het bezit mogen hebben van de kaart. Hoe hoog deze kosten precies zijn is afhankelijk van een aantal factoren.

Ten eerste is er geen standaard voor deze kosten: elke maatschappij heeft zijn eigen tarieven voor de service en de voorwaarden die gehanteerd worden. Deze voorwaarden gaan over onder andere de transactiekosten en het rentepercentage. Een andere belangrijke factor is het bestedingslimiet.

Een hoger bestedingslimiet zal vanzelfsprekend ook een hogere bijdrage met zich mee brengen. Tenslotte bepalen de extraatjes waarvoor je kiest mede de jaarbijdrage. Denk hierbij aan onder andere verzekeringen, kortingen of spaaracties. Er is dus geen vast, standaard bedrag te noemen wat het je op jaarbasis kost om een creditcard te hebben. Wanneer je de verschillende maatschappijen en opties met elkaar vergelijkt, kan er globaal gesteld worden dat een standaard creditcard een jaarlijkse bedrage tussen de 15 en 40 euro per jaar betekent. Voor een creditcard met enkele extra’s wordt de bijdrage al snel verdubbelt tot maximaal 80 euro per jaar.

De jaarlijkse bijdrage voor creditcard met een hoog bestedingslimiet en vele extra’s kunnen de kosten oplopen tot maar liefst 700 euro. Veel creditcardmaatschappijen bieden je een welkomstbonus wanneer je een creditcard bij ze afsluit. In de meeste gevallen gaat het erom dat je een bepaalde korting krijgt op de jaarlijkse bijdrage of zelfs helemaal niets hoeft te betalen in het eerste jaar.

Gebruikskosten

Het gebruik van de creditcard brengt ook kosten met zich mee. Zo betaal je onder andere transactiekosten wanneer je geld opneemt bij een geldautomaat. Het is aan te raden dit alleen maar in noodgevallen te doen aangezien de kosten veel hoger zijn dan wanneer je geld pint met je bankpas. Ook voor het betalen in een vreemde valuta moet je extra kosten betalen. Dit wordt de wisselkoersopslag genoemd en bedraagt tussen de 1 en 2 procent van het besteedde bedrag.

Als je een aankoop doet met je creditcard moet dit bedrag uiteindelijk terug betaald worden. Dit kan gespreid in maandelijkse termijnen. Voor het bedrag dat nog open staat betaal je elke maand rente.

Goedkope creditcard

Wil je graag een creditcard hebben maar zoveel mogelijk besparen op de kosten daarvan, dan is er de mogelijkheid om een prepaid creditcard te nemen. Bij dit principe maak je zelf geld over van je betaalrekening naar je creditcard. Je zet er min of meer een soort tegoed op. Je kan de kaart als betaalmiddel gebruiken zolang er maar voldoende saldo op staat. De kosten die je voor een dergelijke kaart betaalt zijn veel lager dan die van een creditcard die aan je bankrekening is gekoppeld. De jaarlijkse bijdrage hoeft in de meeste gevallen niet betaald te worden. Voor elke keer dat de kaart wordt opgeladen, moet je wel een kleine toeslag betalen.

Creditcardgids.nl
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0