Creditcard in het buitenland gebruiken

Ga je graag op vakantie in het buitenland? Of misschien moet je wel voor je werk regelmatig naar andere landen afreizen? Dan is het makkelijk als je in het bezit bent van een creditcard. Een creditcard wordt namelijk wereldwijd geaccepteerd als betaalmiddel. In Nederland zijn wij gewend dat je bijna overal met een bankpas kan betalen, maar wil je met dezelfde bankpas in het buitenland betalen dan zal je nogal eens op problemen stuiten. Het alternatief is om met contant geld te betalen maar daarmee loop je het risico dat je portemonnee wordt gestolen of dat je beroofd wordt. Dit zijn allemaal redenen waarom het zo fijn is om een creditcard in het buitenland te gebruiken.

Met een creditcard kan je in het buitenland betalingen doen bij onder andere winkels, restaurants, hotels en geld opnemen bij een geldautomaat. Deze betalingen zijn extra veilig omdat er zowel een pincode als een handtekening wordt vereist.

Gebruik creditcard in het buitenland

Iedere Nederlandse bank kan een creditcard uitgeven die aan je bankrekening is gekoppeld. Uiteraard zal iedere bank ook zijn eigen regels en kosten hanteren. Wanneer je geld opneemt of betaalt in Nederland zal dat doorgaans geen kosten met zich mee brengen. Doe je hetzelfde in het buitenland, dan zijn daar wel extra kosten aan verbonden. Hierbij wordt tevens een onderscheid gemaakt of het een land betreft dat tot de Eurozone behoort of dat het een niet-Euroland betreft.

Om een voorbeeld te geven, wordt het gebruik van de creditcard van de Rabobank genomen. Wanneer je in een Euroland wil betalen komen daar geen extra kosten bij kijken maar voor het opnemen van geld moet je wel kosten betalen. In een land buiten de Eurozone moet je zowel voor het opnemen van geld als het betalen met de creditcard extra kosten betalen. In het buitenland heeft een creditcard nog een ander doel dan het betalen van geld. En dat is het plaatsen van een reservering. Bij veel buitenlandse hotels of autoverhuurbedrijven kan je geen reservering maken zonder dat daarbij je creditcard gegevens worden genoteerd. Dit omdat er dan een bedrag op de creditcard kan worden gereserveerd.

Verschil Euroland en niet-Euroland

Voor het gebruik van een creditcard buiten de Eurozone worden hogere kosten gerekend dan in een land dat wel tot de Eurolanden behoort. Dat komt omdat er met een vreemde valuta wordt betaald waar dan ook koersopslag voor wordt gehanteerd. Met koersopslag wordt bedoeld de kosten die het omwisselen naar een andere valuta met zich mee brengen. De hoogte van deze koersopslag wordt berekend aan de hand van het aankoopbedrag. Bij een creditcard bedraagt dat, afhankelijk van je bank, tussen de 1,5 en 2 procent van het aankoopbedrag.

Creditcardgids.nl
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0